20150916.ERT3_.Antidrastirio.Skouries.1024pxΗ Επιτροπή Αγώνα Νέας Προποντίδας, θέλει να ευχαριστήσει από καρδιάς την εκπομπή «Αντιδραστήριο», τους δημοσιογράφους, ρεπόρτερ, τεχνικούς και κάθε συντελεστή της, για τη δημιουργίακαι προβολή στις 16 Σεπτεμβρίου, του 1ου μέρους του ντοκιμαντέρ για τις Σκουριές. Ήταν μία όαση μέσα στα ουρλιαχτά της εταιρείας και των εκβιαστικών μεθοδεύσεών της.Η απόκρυψη της αλήθειας αλλά και η διαστρέβλωσή της, έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που κρατούν χρόνια.

Υπάρχουν όμως ακόμη ρωγμές σε αυτό το στέρεο απολιθωμένο σύστημα, που μπορεί να φαίνονται μικρές, όμως από κάτω βράζει η αλήθεια και η αίσθηση της αδικίας. Μέσω λοιπόν της εκπομπής, ακούστηκαν επιτέλους οι χιλιάδες φωνές των κατοίκων που, όχι απλά λένε την άποψη τους για την μία πλευρά, αλλά περιγράφουν τον αγώνα τους, μια περίοδο της ζωής τους γεμάτη συναισθήματα αγανάκτησης και πρωτοφανούς αδικίας, λόγω της αδιαφορίας ή αναλγησίας, αλλά και απραξίας για πολλά χρόνια από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς.

Πιστεύουμε στη δικαίωση του αγώνα κάθε πολίτη για τον τόπο και το μέλλον των παιδιών του, που βάζει πάνω από το κέρδος των εταιριών ή το προσωπικό εφήμερο κέρδος, το μεγαλειώδες δικαίωμα στην ίδια την ζωή, μακριά από κόμματα και φανατισμούς. Στηρίζουμε τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους που υπερασπίζονται το δημοκρατικό δικαίωμά τους και δικαίωμά μας στην ελευθερία του λόγου.

Θα αναμένουμε στους δέκτες μας την προβολή του 2ου μέρους του αφιερώματος στις Σκουριές. Όλες αυτές οι εικόνες ομορφιάς αλλά και καταστροφής, ας μην μείνουν σε ντουλάπια κλειδωμένα. Ας μη φιμωθούν και πάλι αυτές οι φωνές που χρόνια τώρα στηρίζουν κάθε τίμιο αγώνα. Αιτούμαστε στην διοίκηση της ΕΡΤ να μην υποκύψει, και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και πάλι.

ΌΧΙ άλλο μαύρο στην ΕΡΤ! ΌΧΙ άλλο μαύρο στην αλήθεια! ΌΧΙ άλλο μαύρο στις ψυχές όλων μας!

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

ΠΟΕΣΥ: Απαράδεκτη επιχειρηματική παρέμβαση σε δημοσιογραφική εκπομπή της ΕΡΤ3

12006487_1496501403982618_1025918000219837311_o
Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταγγέλλει ως απαράδεκτη την ανακοίνωση του γραφείου τύπου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» με αφορμή τη μετάδοση από την Τηλεόραση της ΕΡΤ3, στις 16/9/2015, του πρώτου μέρους μιας δημοσιογραφικής έρευνας-ντοκιμαντέρ με θέμα την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, μέσα από την εκπομπή «Αντιδραστήριο».

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να είναι στην πρωτοπορία ανάδειξης καυτών θεμάτων της ειδησεογραφίας και της ίδιας τη κοινωνίας και δεν υποκύπτει, ως οφείλει, σε οποιαδήποτε λογοκριτή παρέμβαση «διανθισμένη» και με … μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με στόχο συγκεκριμένο τρόπο προβολής των γεγονότων, υπό την απειλή ποινικοποίησης της διαφορετικής άποψης.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ελληνικός Χρυσός καταλήγει ως εξής: «Γνωστοποιούμε πως επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας προκειμένου να λάβουμε εις βάρος του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ κ.κ. Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη, του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή της ΕΤ-3 κ.κ. Ιωάννη Μυλόπουλου και Αλέξανδρου Κάντερ Μπαξ καθώς και των υπευθύνων της εκπομπής «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ», όλες τις ενδεικνυόμενες ποινικές και αστικές ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων για την ανόρθωση, μεταξύ άλλων, της βαρύτατης ηθικής βλάβης την οποία προξένησε η εν λόγω εκπομπή».

Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί ότι η ενδεχόμενη δρομολόγηση «ποινικών και αστικών ενεργειών» σε βάρος επαγγελματιών συναδέλφων που κάνουν με βαθύ αίσθημα ευθύνης τη δουλειά τους χωρίς φόβο και χωρίς εξαρτήσεις από κανέναν στην υπηρεσία της ακηδεμόνευτης δημόσιας ενημέρωσης της κοινωνίας, θα αποτελέσει βαρύτατο ατόπημα κατά της ίδιας της ελευθερίας της έκφρασης και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ
www.poesy.gr

Η Ελληνικός Χρυσός πίσω από την παραίτηση Μυλόπουλου της ΕΡΤ 3;

Aπό Η επιστολή του κ. Μυλόπουλου προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 στην οποία αναφέρεται το άρθρο βρίσκεται εδώ.

antidrastirio

Η επιστολή του παραιτηθέντος προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ 3 Γιάννη Μυλόπουλου στους εργαζόμενους του τρίτου κρατικού καναλιού είναι μια βόμβα. Ουσιαστικά αποκαλύπτει πως η διοίκηση της ΕΡΤ αλλά και η πολιτική αρμόδια ηγεσία όχι μόνο δεν τον κάλυψαν στην ξαφνική, προεκλογική επίθεση της Ν.Δ επειδή εξέφρασε (σε άλλο Μέσο) τις πολιτικές του απόψεις, αλλά παρενέβησαν στην υπόθεση της εκπομπής “Αντιδραστήριο” και των μεταλλείων στις Σκουριές!

Ενώ είχε προϋπάρξει συννενόηση να μην γίνει παρέμβαση από την κεντρική διοίκηση της ΕΡΤ στη συνάντηση που θα είχαν στελέχη της ΕΡΤ 3 με τα σωματεία των εργαζομένων στα μεταλλεία, τα οποία διμαρτύρονταν για την εκπομπή, ο  διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης παρενέβη μέσω Τηλεδιάσκεψης και υποσχέθηκε σε αυτούς “αποκατάσταση” τους! Κι αυτό ενώ προετοιμάζεται το 2ο μέρος της εκπομπής “Αντιδραστήριο” και σύσσωμα τα ελεγχόμενα όργανα της Eldorando και του Μπόμπολα, απειλούν και ζητούν κόψιμο της εκπομπής.

Στην επιστολή του ο Γ. Μυλόπουλος σημειώνει πως μετά την παρέμβαση αυτή, υπέβαλλε την παραίτηση του. Η επιστολή, της οποίας δημοσιεύουμε αποσπάσματα, είναι αποκαλυπτική:

Όπως τονίζει:

Το τελευταίο διάστημα όμως, το οποίο συνέπεσε με τον ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας της ΕΡΤ3 λόγω ΔΕΘ και ταυτόχρονα και λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων, ξεκίνησε μια τακτική αποδυνάμωσης και αποδόμησης του τρίτου καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με κατασκευασμένες επιθέσεις και ψευδείς, όσο και κατευθυνόμενες καταγγελίες, συγκεκριμένη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, με γνωστή κατεύθυνση και προϊστορία, άνοιξε το χορό της λάσπης σε βάρος της προσπάθειας της διοίκησης και των εργαζομένων της ΕΡΤ3.

Και ενώ ήταν γνωστά εξ αρχής τόσο η πολιτική μου τοποθέτηση, όσο και το γεγονός ότι ανέκαθεν αρθρογραφούσα τόσο στην Εφημερίδα των Συντακτών και το TVXS, όσο και στις προσωπικές μου ιστοσελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας ανοικτά τις κοινωνικές και πολιτικές μου αντιλήψεις, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές «ανακάλυψαν», όλως τυχαία, ότι είμαι, λέει, «κομματικός εγκάθετος» γιατί εκφράζω δημόσια – όπως πάντοτε έκανα – τις πολιτικές μου θέσεις και απόψεις.

Οι ολοσέλιδες αναφορές του κίτρινου τύπου και των σκοτεινών συμφερόντων που εκπροσωπεί και τα εξώφυλλα στοχοποίησής μου, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, «ενόχλησαν» τη Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης, η οποία ζήτησε με εκτεταμένο κείμενό της την απομάκρυνσή μου από τη διοίκηση της ΕΡΤ3. …

Όλως τυχαίως, την ίδια ημέρα που δημοσιεύονται οι… οχετοί σε βάρος μου, η ΕΡΤ3 παρουσιάζει την εκπομπή Αντιδραστήριο, όπου χωρίς καμία παρέμβαση στο έργο των συντελεστών της εκπομπής, παρουσιάζεται το σοβαρότατο πρόβλημα στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία από τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, αναδεικνύοντας όλα αυτά που τα ιδιωτικά κανάλια κρύβουν συστηματικά τόσον καιρό και τα οποία και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει.

Και ενώ την επομένη, μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ να μην υπάρξει εκπροσώπηση στο επίπεδο της διοίκησης στη συνάντηση στελεχών του καναλιού με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν για τη συγκεκριμένη εκπομπή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, παραβιάζοντας τη δεοντολογία, εμφανίζεται ο ίδιος με τηλεδιάσκεψη στη συζήτηση, παρακάμπτοντας τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΡΤ3, προκειμένου να υποσχεθεί στους διαμαρτυρόμενους αποκατάσταση.

Το κατά πόσο, η άρνηση της διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ να υποστηρίξει και να καλύψει τον πρόεδρο της ΔΕ της ΕΡΤ3 απέναντι στις επιθέσεις που δέχθηκε και στα αιτήματα απομάκρυνσής του, ήταν πράξη ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες εξελίξεις, το αφήνω στην κρίση σας. Ένα ήταν βέβαιο: Η ευπρέπεια με την οποία πάντοτε αντιμετώπισα τις θέσεις ευθύνης στη δημόσια σφαίρα, δεν μου επέτρεπε να παραμείνω στη θέση μου, δίνοντας αφορμή σε όσους επιχείρησαν την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, για δυσμενή και επικριτικά σχόλια όσον αφορά την προσκόλλησή μου στην καρέκλα.

Υπέβαλα λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη την παραίτησή μου, η οποία και έγινε αμέσως δεκτή από τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ. Και έγινα έτσι ο πρώτος, ίσως, Έλληνας που παραιτείται από θέση ευθύνης όχι γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του ή γιατί μερολήπτησε ή δεν τήρησε κανόνες δεοντολογίας, αλλά γιατί εξέφρασε, ως ελεύθερος πολίτης, τις πολιτικές απόψεις και τις κοινωνικές αντιλήψεις του. Οι οποίες μάλιστα ήταν γνωστές και πριν την τοποθέτησή μου στη διοίκηση της ΕΡΤ3… Με δυό λόγια παραιτήθηκα διωκόμενος πολιτικά και κατηγορούμενος ότι τόλμησα, σε εξωθεσμικό, σε σχέση με την ΕΡΤ3 επίπεδο, εν έτει 2015, να υποστηρίξω ελεύθερα τις απόψεις μου.

Εκείνο για το οποίο φοβάμαι όμως και δεν σας το κρύβω, είναι το μέλλον και η προοπτική της ΕΡΤ3. Κι αυτό γιατί δεν πιστεύω ότι όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες ήταν άσχετα και ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς κάποιων να ελέγξουν και να φιμώσουν την ελεύθερη φωνή της ΕΡΤ3 και να την υποβαθμίσουν διοικητικά και λειτουργικά. Μακάρι να διαψευστώ…

πηγή: Antigoldgr.org