Διαμοιρασμός Torrent αρχείων και Ανωνυμία: Πώς μπορεί να επιτευχθεί

πηγή: OSArena

Υποβλήθηκε από constantinos

Αυτοί που έχουν λόγους συμφέροντος και κέρδους, είναι και αυτοί που δημιουργούν τους νόμους και επιβάλλουν την ηθική της κοινωνίας, βάσει των δικών τους κανόνων κερδοφορίας. Η αλήθεια είναι όμως, πως κάποιους κανόνες τελικά, τους ρυθμίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως οι κανόνες αυτοί επικρατούν της υπάρχουσας νομοθεσίας και δοθείσης ηθικής. Σε μια παγκόσμια κοινωνία που έχει χαθεί κάθε ίχνος τιμής και αξιοπρέπειας, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το μέλλον.
Είμαστε μάρτυρες πλέον ενός πολιτεύματος ξεκάθαρα ολιγαρχικού και ψευδεπίγραφα δημοκρατικού, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από ένα απόλυτα διεφθαρμένο σύστημα, με ποινικοποίηση και φορολόγηση της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ο τροφοσυλλέκτης άνθρωπος, από τις αρχέγονες εποχές, δημιούργησε διαμοιραζόμενος και ανταλλάσσοντας, σε έναν κοινό πλανήτη, πατώντας το ίδιο χώμα και κάτω από τον ίδιο ουρανό.
Σε ποιο σημείο εμπορευματοποιήθηκαν τα πάντα, ως και ο αέρας που αναπνέουμε, δεν το γνωρίζω.

Και επειδή σκοπός δεν είναι η σύνταξη κάποιου επαναστατικού μανιφέστου, μα να μιλήσουμε για τον ανώνυμο διαμοιρασμό, να θυμίσουμε πως τίποτε δεν είναι παράνομο, τίποτε δεν είναι ανήθικο. Οι μόνοι παράνομοι και ανήθικοι, είναι οι πολυεθνικές που ζουν στον δικό τους παραλογισμό του πλουτισμού και της βιομηχανοποίησης της διασκέδασης.
Οι ανήθικοι και οι αισχροί, είναι τα πιόνια των πολυεθνικών που με κρατικές στηρίξεις και νομοθετήματα καταδυναστεύουν το αυτονόητο, τρομοκρατούν και φυλακίζουν. Καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτοί που πρωτίστως επικαλούνται αυτά.
Αυτοί είναι οι ψεύτες, αυτοί είναι οι ανήθικοι, αυτοί και οι εγκληματούντες.

Το μονοπώλιο των πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε άμεση σύγκρουση με τις πολιτικές ελευθερίες.

Αυτή είναι και η μόνη αλήθεια, αυτή είναι η αίτια της υποβάθμισης του πολιτισμού, του χαμηλού επιπέδου της ανθρώπινης κουλτούρας, της έλλειψης σεβασμού για την ζωή και το περιβάλλον.

Και για να μην υπάρχει παρερμήνευση, να ξεκαθαρίσω για μια ακόμα φορά, πως στηρίζουμε τον μικρό και ανεξάρτητο παραγωγό/μουσικό και είμαστε ενάντια σε κάθε πολυεθνική και στους υπάλληλους της, είτε αυτοί είναι κυβερνώντες, είτε «αρμόδια» διαπλεκόμενα όργανα. Αχυράνθρωποι δηλαδή.
Σαν osarena και σαν άνθρωποι, πιστεύουμε πως όλα είναι κοινά και έχοντας αντιληφθεί εδώ και καιρό, πως το διαδίκτυο, όπως και όλες οι υπόλοιπες ελευθερίες μας, βρίσκονται υπό αφανισμό, περνάμε σε μια νέα εποχή, όπου ένα μεγάλο μέρος της αρθρογραφίας μας, θα έχει να κάνει με το διαδίκτυο που δεν γνωρίζουν οι πολλοί/ες.
Με το πώς παρακάμπτουμε παρόχους και απαγορεύσεις. Για το πώς διαμοιραζόμαστε αυτά που θέλουμε, όποτε θέλουμε. Πώς διαφυλάσσουμε με όλα αυτά την ανωνυμία μας και άλλα πολλά, προκειμένου να παρακάμπτουμε περιορισμούς και απαγορεύσεις.
Ό,τι είναι «νόμιμο και ηθικό», για τους έχοντες την εξουσία, είναι ανήθικο και αναίσχυντο για εμάς. Διαμοιράζουμε γνώση, δεχόμαστε αυτήν την γνώση αλληλεπιδρώντας και αυτό δεν είναι καθόλου ανήθικο.

Έτσι, θα έρθουμε με ένα ανανεωμένο άρθρο, σχετικά με το πώς μπορείτε να κατεβάσετε, ανεβάσετε και διαμοιραστείτε torrents αρχεία με υψηλά επίπεδα ανωνυμίας.
Λέω «ανανεωμένο» , αφού ήδη υπάρχει ένα πολύ καλό μα παλιότερο άρθρο [Πώς κατεβάζω Ανώνυμα Torrents και τρόποι για να προστατέψω την ιδιωτική μου ζωή].

Ευρισκόμενοι σε μια εποχή που η υποτέλεια στους νόμους των συμφερόντων υφίσταται και λαμβάνει όλο και πιο τρομακτικές διαστάσεις (μην ξεχνάτε τα TTP / TTIP), είναι ζήτημα χρόνου πλέον η ΔΗΕ, να αρχίσει να κινείται εναντίον καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι από την ΙΡ διεύθυνσή τους, κατεβάσανε ένα torrent ή και που επισκεφθήκαν έναν ιστότοπο τζιζ-κακό. Ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόσο άμεσα ή έμμεσα, κάτι τέτοιο ισχύει.
Το μέλλον είναι μαύρο, θα βασίζεται επάνω σε επιβεβλημένες διατάξεις και κώδικες ηθικής, επιβαλλόμενα από ισχυρές δυνάμεις καταστολής, εις βάρος όσων δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Όλων των υπολοίπων ανθρώπων δηλαδή.

Επομένως, ας δούμε λίγο καλύτερα, τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε υψηλή ανωνυμία όταν κατεβάζετε torrent αρχεία ή και κάνετε χρήση magnet-links, μα και – σε κάποιες περιπτώσεις – και όταν επισκεπτόσαστε ιστοσελίδες streaming περιεχομένου.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το πρωτόκολλο BitTorrent (και άλλα), δεν έχει σχεδιαστεί με στόχο την ανωνυμία αυτών που μετέχουν και κάνει χρήση των IP διευθύνσεων τους (σε πολλές εφαρμογές, θα έχετε δει και τα εικονίδια με τις σημαίες από τις χώρες που προέρχεται ο κάθε χρήστης, δίπλα από την IP του).
Η διεύθυνση IP είναι ο μοναδικός αριθμός που αποδίδεται από τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου (I.S.P) σε έναν υπολογιστή όταν συνδέεται στο ίντερνετ για να μπορεί να λαμβάνει και να αποστέλλει δεδομένα.
Ο κάθε τράκερ, προκειμένου να συνδέσει δυο χρήστες που ανταλλάσσουν αρχεία, πρέπει και να γνωρίζει τις IP διευθύνσεις τους και να γνωστοποιεί στον έναν την διεύθυνση του άλλου.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικτυακή ταυτότητα ενός χρήστη του τράκερ είναι διαθέσιμη τόσο στους διαχειριστές του τράκερ, όσο και στους υπόλοιπους χρήστες που ανταλλάζουν αρχεία μαζί του, πρακτικά δηλαδή σε όλους!
Έτσι είναι εύκολο για κάποιον που θέλει να εντοπίσει τις IP διευθύνσεις των χρηστών ενός τράκερ να μπει σαν ένας άλλος χρήστης στο δίκτυο και να κατεβάσει υλικό από αυτούς.
Ο μόνος βέβαια που μπορεί να κάνει την ταυτοποίηση του χρήστη μέσω της IP διεύθυνσής του είναι αυτός που του την έδωσε, δηλαδή ο παροχέας της σύνδεσης στο ίντερνετ.

Ακόμα, πρέπει να λάβετε ΣΟΒΑΡΑ υπόψη σας, κάποιους κανόνες που υφίστανται όσον αφορά τον διαμοιρασμό:

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γίνει σαφές πως πρόκειται για μια συμμετοχική υπόθεση.
Είναι σημαντικό, να καταλάβουμε και να μην ξεχνάμε, πως τα αρχεία δεν βρίσκονται σε κάποιον τεράστιο σκληρό δίσκο που είναι μόνιμα συνδεδεμένος στο ίντερνετ, αλλά στους προσωπικούς υπολογιστές των χρηστών του τράκερ (της υπηρεσίας που παρέχει το σχετικό αρχείο torrent).

Όταν αρχίζει η διαδικασία του download, ουσιαστικά αντιγράφουμε αυτό το αρχείο από τους σκληρούς δίσκους των διαφόρων χρηστών που βρίσκονται στον ίδιο τράκερ.
Από ποιους θα κατεβάσουμε, το κανονίζει ο tracker με βάση κάποια στοιχεία (για παράδειγμα το πόσο εύρος ζώνης (bandwidth) έχει ο κάθε χρήστης).
Με το που αρχίζει η διαδικασία του κατεβάσματος, αυτόματα το πρόγραμμα που έχουμε, αρχίζει να στέλνει το μέρος του αρχείου που έχουμε κατεβάσει και σε άλλους χρήστες που ίσως ξεκίνησαν να το κατεβάζουν μετά από εμάς.Με αυτόν τον τρόπο, το εύρος ζώνης του δικτύου χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και είναι προφανές ότι το ΒitΤorrent λειτουργεί καλύτερα όσο μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των χρηστών.

Δεν διανοείται να μιλάμε για συμμετοχικότητα, αν δεν πράξουμε το ίδιο με αυτό που λάβαμε.
Πιο απλά, αν πήραμε, μια φορά ένα αρχείο, ΠΡΕΠΕΙ να το διαμοιράσουμε μια τουλάχιστον φορά ολόκληρο. Το 100% αυτού που λάβαμε, το διαμοιράζουμε επίσης στο 100%.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, με την ολοκλήρωση του κατεβάσματος ενός αρχείου, να μην διαγράψουμε το τόρρεντ από τον BitTorrent Client, ώστε να επιτρέψουμε τον γρηγορότερο διαμοιρασμό του και σε άλλους χρήστες που το ζητούν.

Στο άρθρο: Κάντε Ιδιωτικό Διαμοιρασμό χωρίς ενδιάμεσους servers, θα βρείτε τις βασικές τεχνικές, μα και το πόσο εύκολα δημιουργείται ένα αρχείο torrent.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν λοιπόν, ας περάσουμε στο ρεζουμέ, που δεν είναι άλλο από λογισμικά, εργαλεία και υπηρεσίες που μας εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ανωνυμίας κατά τον διαμοιρασμό αρχείων torrent:
1. Χρήση VPN

Ίσως και μια από τις πιο καλές λύσεις, όχι μόνο για torrents, μα και για γενικότερα στο διαδίκτυο που πλέον έχει σπάσει, με την ιδιωτικότητα, ασφάλεια και ανωνυμία να αποτελούν ανέκδοτα.
Το Virtual Private Network (Ιδιωτικό Εικονικό Δίκτυο) ή VPN, είναι μια ομάδα υπολογιστών (ή διακριτά μεταξύ τους δίκτυα) που είναι δικτυωμένα μεταξύ τους μέσω ενός δημόσιου δικτύου, δηλαδή το ίντερνετ. Τα VPNs χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν μεταξύ τους απομακρυσμένα κέντρα δεδομένων και τα άτομα να μπορούν να χρησιμοποιούν τα VPNs για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους δικτύου όταν δεν είναι φυσικά συνδεδεμένα (πχ. με κάποιο καλώδιο πάνω σε έναν διακομιστή) στο ίδιο το LAN (local area network/τοπικό δίκτυο*) ή ως μια μέθοδος για την ασφάλεια και για την κρυπτογράφηση των επικοινωνιών τους, όταν γίνεται χρήση μιας σύνδεσης πάνω σε ένα μη αξιόπιστο δημόσιο δίκτυο.
Δηλαδή, το VPN εξασφαλίζει την σύνδεση του υπολογιστή στο internet για να διασφαλιστεί ότι όλα τα δεδομένα, είτε αποστολή είτε λήψη, είναι κρυπτογραφημένα από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Δείτε αναλυτικότερα: Τι είναι VPN και γιατί να το χρησιμοποιήσω;

Η χρήση VPN είναι σημαντική τόσο στο παρόν, όσο και στο άμεσο μέλλον και επίσης σε καμία περίπτωση να μην εμπιστευόσαστε ιστοσελίδες που έχουν άρθρα του στυλ: «Τhe 10 top VPN’s» κλπ, καθώς στην ουσία είναι διαφημίσεις και – σε όχι λίγες περιπτώσεις – αμφίβολα. Αυτό, επειδή οι υπηρεσίες VPN δεν είναι πάντα δωρεάν, μα ούτε και πάντα ανώνυμες. Δηλαδή μπορεί να έχετε επίπεδα ανωνυμίας κατεβάζοντας και διαμοιράζοντας κάποιο torrent αρχείο, μα όλες οι καταγραφές παραμένουν στους servers της υπηρεσίας που την παρέχει.
Άλλωστε τα VPNs δεν είναι δημιουργημένα όλα εξίσου το ίδιο και υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Στο πιο πάνω άρθρο για το VPN, έχουμε δώσει κάποιους VPN providers που είναι δωρεάν και που με τα υπάρχοντα δεδομένα, θεωρούνται αξιόπιστοι.
Η προσθήκη του μπορεί να γίνει πλέον πολύ εύκολα μέσω του network-manager (κάποια παλιότερα προβλήματα με την συμπλήρωση στοιχείων έχει επιλυθεί) ή να επιλέξετε έναν OpenVPN server:

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και υπηρεσίες με desktop clients που πολύ εύκολα μπορείτε να τρέξετε κάποιον από τους VPN-servers που παρέχουν. Δυστυχώς, επειδή αλλάζουν ανά διαστήματα, ενώ έχει συμβεί να αλλάζουν και οι πολιτικές απορρήτου διαφόρων VPN υπηρεσιών, θα πρέπει πιο πριν να ελέγξετε στην σελίδα του παρόχου VPN, την πολιτική απορρήτου του.

Θα μπορούσατε ωστόσο να δοκιμάζατε τα πιο κάτω, τα οποία είναι και πολύ απλά στην χρήση τους:

1. Fruho
2. Hamachi
3. GAdmin

Επίσης, καθαρά εμπειρικά, ορισμένες αξιόλογες υπηρεσίες διαμοιρασμού με ισχυρή ανωνυμία και χωρίς καταγραφή δεδομένων, είναι οι εξής:

BTGuard
Οι άνθρωποι του BTGuard «δεν τηρούν καμία καταγραφή απολύτως». Δέχονται Bitcoin και δεν είναι υπό την δικαιοδοσία των ΗΠΑ.

TorGuard
Ακόμας ένας φιλικός πάροχος VPN όπου δεν θα καταγράψει την κίνησή σας.

IPreadator
Λέγεται, ότι το τρέχουν τα παιδιά του Pirate Bay. Αν αυτό αληθεύει, τότε αυτοί ξέρουν να σέβονται στα σίγουρα την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής.

TorrentPrivacy
Επίσης μια υπηρεσία χωρίς καταγραφή δεδομένων, κάνοντας χρήση ενός ανώνυμου BitTorrent proxy.

ΣΗΜΙΕΩΣΗ: Σε περίπτωση που και τα torrents σας, τα διαχειριζόσαστε μέσω KODI, δείτε: Χρησιμοποιήστε VPN στο KODI [XBMC] για πρόσβαση παντού, ανωνυμία και ασφάλεια.

2. Χρήση Seedbox

To Seedbox, πρόκειται για έναν server ο οποίος είναι αφιερωμένος αποκλειστικά για το ανέβασμα /κατέβασμα αρχείων με την χρήση του πρωτοκόλλου BitTorrent. Συνήθως το seedbox είναι συνδεδεμένο σε ένα δίκτυο υψηλής ταχύτητας, με bandwidth 100Mbit/s ή παραπάνω. Αφού ξεκινήσει η λήψη των αρχείων από το torrent site, συνεχίζεται στον υπολογιστή σας με υψηλές ταχύτητες μέσω των πρωτοκόλλων HTTP, FTP, SFTP ή rsync. Αυτό επιτρέπει την ανωνυμία καθώς επίσης και την αναλογία(ratio), εξασφαλίζοντας ratio ίσο με 1. Αυτό κάνει τα seedboxes πολύ ελκυστικά για τους χρήστες των private trackers.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί τα torrents του μέσα από κάποιον Web browser απ’ οπουδήποτε, ακόμη και από κινητό.
Τέλος, αν ο ISP περιορίζει την κίνηση μέσω torrents ή για κάποιο λόγο απαγορεύονται τα downloads με αυτήν την μέθοδο, το seedbox παρακάμπτει εντελώς αυτά τα προβλήματα.
Το μειονέκτημα των seedboxes είναι ότι δεν διατίθενται δωρεάν, αλλά στοιχίζουν, καθώς ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει ένα μηνιαίο πάγιο. Όμως, σήμερα μπορεί να βρει κάποιος seedbox σε προσιτή τιμή.
Επιπλέον, δεν τα χρειάζονται όλοι οι χρήστες, αλλά όσοι κατεβάζουν πολλά αρχεία και θέλουν να διατηρήσουν υψηλό ratio σε έναν σημαντικό private tracker.
Το Seedbox μπορεί να τρέξει στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα όπως Linux, Windows OSX και άλλα ακόμα Unix based).

Πρακτικά και εδώ, είναι αδύνατο να δώσει κάποιος προτάσεις, αφού συνεχώς υπάρχουν μεταβολές. Εμπειρικά μόνο και αυτό από έμπειρους χρήστες.
Εμείς, αυτά που μπορούμε να δώσουμε είναι τα εξής:

1. Στήσε τότε τον δικό σου Deluge Torrent server [SeedBox]: Βήμα – βήμα οδηγός, για να στήσετε, ένα δικό σας SeedBox σε κάποιον υπολογιστή.
2. Ένα εργαλείο σύγκρισης seedbox. αν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αγορά ενός: Seedbox Comparison Table.

3. Χρήση desktop εφαρμογών

Υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης κάποιων desktop εφαρμογών, οι οποίες εξασφαλίζουν τα υψηλά επίπεδα ανωνυμίας κατά τον διαμοιρασμό torrent αρχείων. Οι πραγματικά αξιόλογες, είναι oι εξής δυο:

1. Tribler:
Πρόκειται μια παραλλαγή του δημοφιλούς BitTorrent, αλλά έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην “πέφτει” υπό οποιαδήποτε συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων από κυβερνήσεις και αντιπειρατικές οργανώσεις, ακόμα και όταν όλες οι μηχανές αναζήτησης torrents, οι κατάλογοι και οι ιστοσελίδες-trackers (τα fora που ανεβάζουν torrent links) είναι offline. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή το Tribler δεν τρέχει μέσω κάποιου κεντρικού server, επομένως δεν υπάρχει κεντρικό σημείο για να δεχτεί επίθεση, με τους χρήστες να ανταλλάζουν αρχεία χωρίς καμία διακοπή τα τελευταία οχτώ χρόνια (όσα υπάρχει δηλαδή).
Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX και πλέον έχει έτοιμο εκτελέσιμο για όλους.

Δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του: Tribler: Κατεβάστε Torrents Ανώνυμα και με Ιδιωτικότητα μέσω TOR.
>>> η ιστοσελίδα του Tribler.

2. Anomos:
Το Anomos είναι ένα πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείου, τ’ οποίο φυσικά βασίζεται στο BitTorrent, σε συνδυασμό μ’ ένα πρωτόκολλο ανωνυμίας, με το πρόσθετο πλεονέκτημα της κρυπτογράφησης end-to-end.
Για να το πούμε πιο απλά, ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών προσφέρει πλήρη ανωνυμία, καθώς κανείς από τους υπολοίπους που διαμοιραζόσαστε δεν θα έχει την παραμικρή πληροφορία, σχετικά με το ποιοι συμμετέχουν στο peer-to-peer.
Από την στιγμη που ξέρετε να χειριζόσαστε το BitTorrent, δεν θα συναντήσετε τίποτα το διαφορετικό, πέραν της ονομασίας των αρχείων που ονομάζονται atorrent, αντί για torrent.
Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows και OSX.

Δείτε προηγούμενη παρουσίασή του: Anomos: Ένα encrypted peer-to-peer εργαλείο.
>>> η ιστοσελίδα του Anomos.

4. Χρήση εναλλακτικών πλατφορμών

Υπάρχουν ορισμένες ακόμα λύσεις διαμοιρασμού torrents (και όχι μόνο) αρχείων.
Πρόκειται για κάποιες πλατφόρμες, δοκιμασμένες εδώ και πολλές δεκαετίες, ανθεκτικές και που αποτέλεσαν την ψηφιακή βιβλιοθήκη όγκου πληροφοριών και γνώσης (κάποια από αυτά τα δίκτυα χρησιμοποιούσε ο Swartz και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και άλλοι άνθρωποι σαν αυτόν).
Αυτές, εκτός των άλλων που παρέχουν, δίνουν και την δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων (torrents, κλπ), ενώ βασίζονται σε δίκτυο ανάμεσα στους χρήστες, χωρίς την παρεμβολή κανενός ενδιάμεσου.
Είναι οι εξής (κατά σειρά προσωπικής προτίμησης):

1. FreeNet:

Το Freenet, είναι λογισμικό το οποίο επιτρέπει σε κάποιον να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, να διανέμει αρχεία, καθώς επίσης να μιλά σε forum αλλά και να επισκέπτεται ιστοτόπους – μέσω του προγράμματος αυτού – ανώνυμα. Είναι σχεδιασμένο ούτως ώστε να αποκεντρώνει το δίκτυο των υπολογιστών κάνοντας τον χρήστη ανώνυμο αλλά και λιγότερο ευάλωτο σε επιθέσεις.
Η επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών είναι κρυπτογραφημένη και το δίκτυο δεν περιλαμβάνει εξυπηρετητές και καθοδηγείται μέσα από άλλους κόμβους, πράγμα που κάνει πολύ δύσκολο να βρεθεί ποιος ζητά πληροφορία, ποιος την έλαβε αλλά και ποιο είναι το περιεχόμενό της. Οι χρήστες του Freenet, συνεισφέρουν στο δίκτυο τμήμα από το εύρος ζώνης της επικοινωνίας τους καθώς και ένα μέρος από τον εσωτερικό σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους για την αποθήκευση δεδομένων. Τα δεδομένα είναι κατακερματισμένα και κρυπτογραφημένα σε περίπτωση που ξεπερνούν το μέγεθος του 1MB.
Όταν κάποιος υπολογιστής ζητήσει δεδομένα, ρωτάει πρώτα τους γειτονικούς σε αυτόν. Εάν κάποιος τα έχει, του τα αποστέλλει, εάν όχι, ρωτάει και αυτός τους γειτονικούς σε αυτόν μέχρι να βρεθούν τα δεδομένα που έχουν ζητηθεί. Τα δεδομένα δεν μπορούν να αποθηκευτούν απεριόριστα.
Ανάλογα με το πόσο δημοφιλή είναι, κρατούνται ή απορρίπτονται δίνοντας χώρο σε νέα ή πιο δημοφιλή.
Το Freenet είναι ιδανικό για διαμοιρασμό αρχείων, καθώς τα κατακερματισμένα αρχεία βρίσκονται σε πολλούς κόμβους αλλά δεν είναι ιδανικό για παιχνίδια πραγματικού χρόνου και για άμεση συνομιλία λόγο της χρονικής καθυστέρησης που εισαγάγει η ύπαρξη πολλών κόμβων.

>>> Δείτε αναλυτικότερα:

Τι είναι το FreeNet και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε
Πώς να έχετε πιο ασφάλεια και υψηλή ανωνυμία στο FreeNet
>>> η ιστοσελίδα του Freenet.

2. Gnutella:

Το Gnutella είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο Peer to Peer ανταλλαγής πληροφοριών με δημοσιεύσεις και λήψη κάθε είδους αρχείου χρησιμοποιώντας το δίκτυο Gnutella.
Το πρωτόκολλο Gnutella είναι ένα ανοιχτό πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται κυρίως για διαμοιρασμό αρχείων.
Ο όρος Gnutella επίσης επιλέχθηκε για το ιδεατό δίκτυο από υπολογιστές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τρέχουν κάποια εφαρμογή που μιλάει το πρωτόκολλο Gnutella. Οι κόμβοι του Gnutella, ονομάζονται servents και εκτελούν λειτουργίες που σχετίζονται τόσο με εξυπηρετητές (servers) όσο και με πελάτες (clients).
Παρέχουν διεπαφές μέσω των οποίων οι χρήστες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις και να δουν τα αποτελέσματα, να δεχτούν ερωτήσεις από άλλους servents, να ελέγξουν αν μπορούν να απαντήσουν, και αν ναι, να στείλουν τα αποτελέσματα. Οι ίδιοι κόμβοι είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση της κίνησης η οποία υπάρχει και χρησιμοποιείται για την ακεραιότητα του δικτύου (όπου κόμβος, κάποιος υπολογιστής, ένας χρήστης δηλαδή).
Για να μπορέσει ένας νέος κόμβος να συνδεθεί στο Gnutella, πρέπει πρώτα να συνδεθεί με έναν από ένα πλήθος γνωστών κόμβων οι οποίοι είναι πάντοτε διαθέσιμοι (π.χ router.limewire.com).

>>> Δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του: Gnutella: Το αποκεντρωμένο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών [P2P].
>>> η ιστοσελίδα του Gnutela.

3. Usenet:

Το Usenet πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία έρχεται από πολύ παλιά (τεχνολογικά) και συγκεκριμένα, κάπου στην αρχή της δεκαετίας του 1980. Οι χρήστες του usenet μπορούν να διαβάζουν (read) και να «ανεβάζουν» (post) μηνύματα ή αρχεία, τα οποία ονομάζονται άρθρα (articles) ή posts, σε μία ή περισσότερες κατηγορίες που ονομάζονται «ομάδες συζήτησης» (newsgroups). Σε εκείνες τις εποχές αυτός ήταν και ο τρόπος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών.
Η πρόσβαση στους servers είναι είτε ανώνυμη είτε επώνυμη είτε περιορισμένη από άλλους παράγοντες. Από την άλλη, αν είσαστε χρήστης που τον ενδιαφέρει να «κατεβάζει» αρχεία επιλέγοντας από μία τεράστια ποικιλία με την μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί να «πιάσει» η σύνδεσή σας, τότε η επιλογή ενός εμπορικού server είναι μονόδρομος. Τα πακέτα που προσφέρουν οι εμπορικοί servers είναι αρκετά φθηνά και αν το ψάξετε λίγο θα ανακαλύψετε, όπως και εμείς, ότι τελικά είναι πολύ φθηνότερα και πιο αξιόπιστα από άλλες παρόμοιες υπηρεσίες του internet όπως είναι το rapidshare και άλλα τέτοια site.
Εννοείται πως το usenet δεν συγκρίνεται με τα p2p δίκτυα και ότι είναι πολύ πιο αξιόπιστο και γρήγορο. Συνεπώς, η επιλογή ενός usenet server είναι ανάλογη με το τι χρήση θέλετε να κάνετε. Ένας εμπορικός server είναι απαραίτητος για το «κατέβασμα» αρχείων με μεγάλες ταχύτητες ενώ για χρήση των text posts, ένας οποιοσδήποτε ελεύθερος server είναι αρκετός.

>>> Δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του: Usenet Τι είναι και γιατί θα πρέπει να το ξέρουμε.

4. Maidsafe:

Η λειτουργία του είναι αντίστοιχη όπως των Freenet και Gnutela και έχει επιλέξει να ονομάζεται: SAFE (Secure Access For Everyone = Ασφαλής Πρόσβαση Για τον Καθένα). Και εδώ όταν ανεβαίνουν δεδομένα τεμαχίζονται και κρυπτογραφούνται, γίνεται απόκρυψη της ip σας ως μέρος του συστήματος κρυπτογράφησης του δημόσιου κλειδιού, ο κωδικός πρόσβασης δεν μεταδίδεται στο δίκτυο και δεν υπάρχει τρόπος οι άλλοι να δουν τι έχει ανεβάσει και ποιος. Το MaidSafe διατηρεί 4 κρυπτογραφημένα αντίγραφα των δεδομένων σας και κινούνται γύρω από τους κόμβους που είναι διαθέσιμα.
Η διαφορά εδώ συγκριτικά με τα Freenet/Gnutella είναι πως, αν θέλετε να έχετε πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα από ό,τι έχουν διατεθεί από το δίκτυο και δεν επιθυμείτε να δώσετε περισσότερους από τους πόρους του υπολογιστή σας, θα πρέπει να πληρώσετε για την πρόσβαση χρησιμοποιώντας Safecoins (κρυπτονομίσματα, αντίστοιχα του BitCoin που έχει δημιουργήσει το Maidsafe).

>>> Δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του: Maidsafe: Αποκεντρωμένη Δικτυακή Πλατφόρμα.
>>> η ιστοσελίδα του Maidsafe.

Συστήματα όπως το Gnutella, το Freenet και το Usenet) αποτελούν παραδείγματα μιας νέας μορφής υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων που λειτουργούν χωρίς την χρήση server, κάνοντας δύσκολο τον εντοπισμό τους.
Αυτά αποτελούν απειλή όχι μόνο για την βιομηχανία θεάματος, και προκαλούν τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες να αντιμετωπίσουν ένα μεγαλύτερο θέμα, τον έλεγχο του Internet και την δωρεάν και συνήθως ανώνυμη διάθεση υλικού (κατά την IFPI, πορνογραφικού, ρατσιστικού και άλλου τύπου).
Αυτό, επειδή το δίκτυο λειτουργεί χωρίς έναν κεντρικό υπολογιστή. Τα αρχεία ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των χρηστών (peer to peer ή P2P).
Παρ’ όλα αυτά όμως και τα τρία τους απαιτούν μια καμπύλη εκμάθησης και μια γενικότερη διαδικασία για την εγκατάσταση και την είσοδο στα δίκτυά τους.
Πρόσφατα όμως, εμφανίστηκε μια νέα – σχεδόν – αντίστοιχη λύση, πιο απλή, πιο σύγχρονη, πιο εύχρηστη και πιο προσιτή:

5. ZeroNet:

Είναι ένα Ανοιχτού Κώδικα λογισμικό που χρησιμοποιεί την κρυπτογραφία του Bitcoin και την τεχνολογία BitTorrent για να οικοδομηθεί ένα αποκεντρωμένο δίκτυο ανθεκτικό στην λογοκρισία. Ο κάθε χρήστης θα μπορεί να δημιουργήσει στατικές ή δυναμικές ιστοσελίδες στο ZeroNet και οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν να εξυπηρετούν επίσης τις ιστοσελίδες.
Αυτοί οι δικτυακοί τόποι θα μπορούν να παραμένουν οn-line, ακόμη και αν εξυπηρετούνται από μόνο ένα άτομο (peer). Όταν μια σελίδα ενημερώνεται (με νέα δημοσίευση), όλοι οι κόμβοι που εξυπηρετούν αυτόν τον χώρο (οι προηγούμενο επισκέπτες δηλαδή) θα λάβουν μόνο τις αθροιστικές αλλαγές που γίνονται στο περιεχόμενο του ιστοτόπου (δηλαδή την νέα δημοσίευση). Το γεγονός πως χρησιμοποιεί βάση δεδομένων SQL, καθιστά εύκολη την δυνατότητα δημιουργίας «βαριών» ιστοσελίδων. Και φυσικά δεν επιβαρυνόσαστε με έξοδα για hosting.
Πρόκειται για κάτι σπουδαίο που αν και ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα, έρχεται για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα πραγματικά αδέσμευτο και ελεύθερο διαδίκτυο. Έτσι όπως δηλαδή, σχεδιάστηκε εξ’ αρχής να είναι, πριν το μολύνουν οι πολυεθνικές και οι e-μπάτσοι.

>>> Δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του: Zeronet: Το άλλο web είναι εδώ. Ταινίες, διαμοιρασμός, ομιλία, ελεύθερα, χωρίς ενδιάμεσους.
>>> η ιστοσελίδα του ZeroNet.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να μην υπάρξει σύγχυση: κάποιες άλλες desktop εφαρμογές, όπως για παράδειγμα ο PirateSnoop, ή το VPN του Opera browser, και διάφορα browsers addons σαν τα Zen Mate και Browsec για παράδειγμα ή ακόμα και το  obfsproxy, δεν κάνουν p2p διαμοιρασμό, μα σας είναι χρήσιμα για την δικτυακή σας κίνηση και χωρίς ανωνυμία σε κάθε επίπεδο, αφού οι καταγραφές μένουν στους servers των υπηρεσιών.
Τουλάχιστον, ακόμα δεν έχει ποινικοποιηθεί το download ενός αρχείου, μα ο διαμοιρασμός αυτού.


Το ζήτημα της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο είναι πολύ σοβαρό και θα συνεχίσει να γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, τους αμέσως επόμενους μήνες. Θύτες και θύματα μιας νομοτελειακής και ανήθικης πολιτικής, θα έρθουν ξαφνικά στην δημοσιότητα και άπαντες/σες θα πιαστούμε εξ’ απροόπτου.
Μπορούμε όμως, να αντιτάξουμε τους δικούς μας κανόνες, κάνοντας χρήση τέτοιων υπηρεσιών και παράλληλα εφαρμόζοντας την κρυπτογράφηση στην καθημερινότητά μας. Στην εποχή της οποίας έχουμε ήδη περάσει το κατώφλι, κάθε διαφορετικότητα από την ορίζουσα κανονικότητα και νομιμότητα, θα θεωρείται παρέκκλιση και θα τιμωρείται.
Μέχρι να έρθει η στιγμή που οι άνθρωποι θα καταλάβουν ποια είναι η πραγματική σήψη της ζωής τους και να ξεσηκωθούν από κοινού, ας κάνουμε την ζωή πιο δύσκολη σε όσους ασκούν επιτήρηση και τιμολογούν τα πάντα.

Advertisements

Σας ακούμε...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: