Όχι στην επιτήρηση των Windows, #βάλε_linux [καμπάνια]

πηγή: OSArena

Η κατάσταση πλέον βρίσκεται σε ένα τέλμα. Κάθε δράση για ένα πραγματικά ελεύθερο διαδίκτυο και μια αδέσμευτη τεχνολογία έχει χαθεί. Η μηχανιστική θέαση του σύμπαντος συναντά τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης με μεγάλη επάρκεια. Καθώς προχωρά ο καπιταλισμός και μαζί του αναπτύσσονται τα τεχνολογικά μέσα με τα οποία ελέγχει τις εκμεταλλευόμενες τάξεις και τις πρώτες ύλες, η επιστημονική κατανόηση της συμπαντικής μηχανής μεταλλάσσεται επίσης, παρέχοντας μια ιδεολογική δικαίωση για τις αναπτυσσόμενες μεθόδους εκμετάλλευσης και κυριαρχίας.

Τι σημαίνει κυρίαρχη τεχνολογία σήμερα:

Ακριβώς όπως οι ιδεολογίες της κάθε εποχής είναι οι εκφράσεις του κυρίαρχου συστήματος της εκάστοτε εποχής, έτσι οι τεχνολογίες της κάθε εποχής αντανακλούν επίσης τα κυρίαρχα συστήματα. Η αντίληψη ότι οι τεχνολογίες είναι ουδέτερες, ότι θα μπορούσαμε να ανακαταλάβουμε τα τεχνολογικά συστήματα και να τα χρησιμοποιήσουμε για τους δικούς μας σκοπούς, είναι μια μυστικιστική σύλληψη που αμνηστεύει με μια μη ιστορική αθωότητα την τεχνολογία. Όπως η ιδεολογία, αυτά τα συστήματα πραγματοποιημένων ιδεών μέσω των οποίων η άρχουσα τάξη επιβάλλει την κυριαρχία της, έτσι και η τεχνολογία είναι ένα προϊόν του κυρίαρχου συστήματος, που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την εξουσία του .
Η καταστροφή του κυρίαρχου συστήματος θα συνεπάγεται την καταστροφή της τεχνολογίας του, του συστήματος των τεχνικών που αναπτύχθηκαν για να επιβάλλουν την κυριαρχία του.

Η ύπαρξή μας δεν νοείται πλέον σαν μια συνοχή του σώματος, του μυαλού, των παθών, των επιθυμιών, των δράσεων κι επιλογών μας, της θέλησης και των σχέσεων σε έναν μοναδικό χορό μέσα στον κόσμο, αλλά μάλλον σαν μια διαδοχή ανταλλαγής βιο-πληροφοριών που δύνανται να προσαρμοστούν μέσα από την χειραγώγηση των ειδικών. Το κοινωνικό πλαίσιο για μια τέτοια προοπτική είχε αρχίσει να σχηματίζεται ήδη πριν την «ανακάλυψη» του DNA που επέφερε το ακριβές υλικό για τα bits πληροφορίας.

Με την άνοδο του καπιταλισμού, η αναγκαιότητα για μια ευρείας κλίμακας συσσώρευση και ανάπτυξη των αγαθών και των μέσων, οδήγησε στην αιματηρή και βίαιη απαλλοτρίωση όλων αυτών που προηγουμένως μοιράζονταν οι κοινότητες, από την ανερχόμενη καπιταλιστική άρχουσα τάξη (μια διαδικασία που επεκτάθηκε παγκόσμια μέσα από την οικοδόμηση αποικιοκρατικών αυτοκρατοριών) και την ανάπτυξη ενός ολοένα και πιο ολοκληρωτικού τεχνολογικού συστήματος που επέτρεπε την μέγιστη αποτελεσματικότητα στην χρήση των μέσων περιλαμβανομένης της εργατικής δύναμης. Σκοπός αυτού του συστήματος ήταν η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην συσσώρευση και ανάπτυξη των αγαθών και των μέσων, αλλά και ο αυξημένος έλεγχος πάνω στους εκμεταλλευομένους.

Η τεχνολογία, λοιπόν, όπως την ξέρουμε, αυτό το βιομηχανικό σύστημα ολοκληρωμένων τεχνικών, μηχανημάτων, ανθρώπων και υλικών, δεν είναι ουδέτερο. Είναι ένα συγκεκριμένο εργαλείο, που δημιουργείται κατά τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, που ποτέ δεν σκόπευε να υπηρετήσει ή να συμβιβαστεί με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, αλλά μάλλον να προφυλάξει και να επεκτείνει τον έλεγχο της κυρίαρχης τάξης. Οι περισσότεροι αναρχικοί αναγνωρίζουν ότι το Κράτος, η ιδιωτική ιδιοκτησία, το εμπορευματικό σύστημα, η πατριαρχική οικογένεια και η οργανωμένη θρησκεία είναι οπωσδήποτε εξουσιαστικοί θεσμοί που πρέπει να καταστραφούν προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο θα είμαστε όλοι ελεύθεροι να ορίσουμε τις ζωές μας όπως θεωρούμε οι ίδιοι.

Όπως το Κράτος, όπως ακριβώς το κεφάλαιο, το τεχνολογικό σύστημα αυτό είναι ανάγκη να καταστραφεί προκειμένου να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Το τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό, όσον αφορά το κάθε συγκεκριμένο εργαλείο ή τεχνική, είναι κάτι που θα προσδιοριστεί στην πορεία του αγώνα ενάντια στον κόσμο της κυριαρχίας. Όμως ακριβώς για να ανοίξουμε το δρόμο σε κάθε πιθανότητα ώστε να δημιουργήσουμε ό,τι επιθυμούμε ελεύθερα, η μηχανή του ελέγχου πρέπει να καταστραφεί!

Όταν ο φύλακας γίνεται δεσμοφύλακας, είναι πλέον εχθρός αυτών που υποτίθεται ότι φυλάει.

Μπορούμε με σιγουριά πλέον να υποθέσουμε ότι όλο το αμερικάνικο λογισμικό είναι σε κίνδυνο λόγω του ότι έχει μετατραπεί σε ένα «ελβετικό τυρί γεμάτο τρύπες». Αν τρέχετε οτιδήποτε από την Microsoft ή την Apple στον υπολογιστή σας, τότε ουσιαστικά τους ανήκετε, σας έχουν στο χέρι. Είναι στο σύστημά σας, στα έγγραφά σας, καθώς και στην παραγωγή σας. Σαν έχουν κοροϊδέψει, σας έχουν ξεγελάσει και σαν έχουν πιάσει ανόητο και θα πρέπει να στραφείτε σε μια λύση ελεύθερου λογισμικού, αλλιώς θα παραμείνετε όμηροι και θα συνεχίσουν να σας «έχουν».

Η Microsoft, η NSA και άλλοι, είναι απρόσωπα νομικά κατασκευάσματα. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν εκτελέσει τις επιθέσεις αυτές στην ανθρωπότητα είναι ακριβώς αυτό, μεμονωμένα άτομα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που εργάζονται για τους οργανισμούς αυτούς. Είναι αυτοί που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην ανθρωπότητα, ατομικά, και είναι αυτοί που πρέπει να αναγκαστούν να δώσουν μια απάντηση για όλο αυτό το χάλι. Έχουν μια επιλογή. Μπορούν να ομολογήσουν, όπως έκανε ο Snowden, ή μπορούν να παραμείνουν ως τα άτομα που κήρυξαν τον πόλεμο στην ανθρωπότητα.

Η επανάσταση είναι ένα στοίχημα, το στοίχημα είναι ακριβώς ότι το άγνωστο, που προσφέρει την δυνατότητα για το τέλος της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης, αξίζει το ρίσκο, καθώς το να πάρεις αυτό το ρίσκο περιλαμβάνει την καταστροφή του συνόλου αυτού του πολιτισμού της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών συστημάτων του – που είναι ό,τι έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα.
Ωστόσο, αυτή η επανάσταση θα αργήσει ακόμα. Θα έρθει την στιγμή που θα συνειδητοποιηθεί, κάποια στιγμή στο κοντινό ή απώτερο μέλλον, τι σημαίνει καθολική επιτήρηση (και εθελοντική συμβολή σ’ αυτήν), και να διαμορφωθούν ανάλογα καινούργιου είδους κοινωνικές συμπεριφορές και πρακτικές. Η ιστορία δείχνει ότι η εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών καθεστώτων οποιουδήποτε είδους έχει, απέναντι σε μεγάλες μάζες υπηκόων, ένα χρονικό πλεονέκτημα, ένα «χρονικό παράθυρο» – μέχρι να αρχίσει η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.
Οι μεταμοντέρνες κοινωνίες μπορεί όντως να γίνονται εθελοντικά τύπου big brother, και μάλιστα όχι μόνο για λογαριασμό των συμπλεγμάτων ασφάλειας, αλλά και του εμπορίου, του χρηματοπιστωτισμού ή, ακόμα, και της ατομικής κακοήθειας· πρέπει όμως να προσθέσουμε «… προς το παρόν».

Κάνε την αρχή, φύτεψε τον σπόρο:

Τα πάντα, τουλάχιστον ακόμα, αρχίζουν από το λειτουργικό σύστημα που έχουμε στους υπολογιστές μας. Νομίζουμε, πως αυτός είναι και ο πιο σωστός τρόπος για να εξηγήσεις ορισμένα πράγματα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για την απόλυτη και τερματική επιτήρηση από την Microsoft διά μέσω των Windows 10 (8 και 7 επίσης). Για σκεφτείτε πως μιλάμε για ένα λειτουργικό σύστημα που εδώ και 30 χρόνια υπήρξε – ήθελες δεν ήθελες – το default ολόκληρου του πλανήτη. Απλά, αναρωτηθείτε, τι θα μπορούσε να έχει στην κατοχή της μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τεχνικές κατασκοπίας και καταγραφής, λειτουργώντας ακόμα και με τεχνικές malware.
Δηλαδή η Microsoft, ξέρει πόσα, ποια και τι είδους αρχεία έχετε στον σκληρό σας δίσκο (ναι, αυτά που νομίζετε σαν προσωπικά σας αρχεία), τι επισκεπτόσαστε στο διαδίκτυο, τι κατεβάζετε, τι παρακολουθείτε, με ποιους/ες συνομιλείτε και τι ακριβώς λέτε, τι αρχεία ανταλλάσσετε, πού μένετε, τι αγορές κάνετε, τις μετακινήσεις σας, τους φίλους, οικογένεια, γνωστούς, πού μένετε, πού δουλεύετε, την οικονομική σας κατάσταση, τα ενδιαφέροντα, τις ασχολίες σας, μέχρι και τους αριθμούς των καρτών σας, τραπεζικών λογαριασμών, ΑΦΜ κλπ, το πρόσωπό σας, ύψος, βάρος… Κοινώς, γνωρίζει τα πάντα.

Και όχι, σίγουρα, η Microsoft δεν κάθεται να ασχοληθεί με τον Μπάμπη τον Σουγιά από τα Πέρα Πατήσια, αν είδε τσόντες, αν άλλαξε μηνύματα με την Σούλα και όλα αυτά.
Όμως, όλα αυτά, ψηφιοποιούνται, σκανάρονται με αλγορίθμους και ταξινομούνται. Και έτσι δημιουργούνται οι βάσεις δεδομένων.
Και δεν νομίζουμε να υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει πόσο εύκολα οι σημερινοί υπολογιστές μπορούν να επιτρέψουν στοχευμένα αποτελέσματα αν και όποτε χρειαστεί.
Βρισκόμαστε, τεχνολογικά και κοινωνικά, σε αυτό ακριβώς το σημείο. Η ανταλλαγη δεδομένων ανάμεσα σε πολυεθνικές και κρατικές υπηρεσίες είναι κάτι δεδομένο και αυτό έχει δεθεί και με κάτι συνθήκες του στυλ ΤΤΙΡ/ΤΤΡ.

INFO: Ανάλογη λειτουργία, μπορούν να έχουν τεχνολογίες που ενσωματώνονται πάνω στο δέρμα, όπως ηλεκτρονικά από υλικά που λυγίζουν και είναι ελαστικά ή εμφυτεύματα μικρά ή μεγαλύτερα.
Η δημοσιογράφος Emily Waltz το 2012 δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό τεχνολογίας Spectrum της IEEE με τον τίτλο “Πώς ποσοτικοποίησα τον εαυτό μου”. Για δύο μήνες δοκίμαζε wearable συσκευές και αισθητήρες που της επέτρεψαν να περιγράφει τον εαυτό της μέσα από αριθμούς και διαγράμματα κάπως έτσι:

Καθημερινά: Ύπνος: 6 ώρες, 35 λεπτά. Κατανάλωση ενέργειας ανά ημέρα: 2306 kilocal. Θερμίδες που καταναλώθηκαν ανά ημέρα: 2269. Μέτρια δραστηριότητα ανά ημέρα: 2ώρες, 38 λεπτά. Έντονη δραστηριότητα ανά εβδομάδα: 56 λεπτά. Πίεση: 102/64. Χτύποι καρδιάς: 66 ανά λεπτό. Βάρος: 55 κιλά. Δείκτης σωματικής μάζας: 18,5

Οι εφαρμογές που αναπτύσσονται είναι επίσης πολλές και ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για να συλλέξουν τα δεδομένα από τις wearable συσκευές και τους αισθητήρες και τελικά να τα οπτικοποιήσουν. Χρήστες του twitter, για παράδειγμα, δημοσιεύουν στον λογαριασμό τους εικόνες που δείχνουν το στίγμα της κίνησής τους σε μία πόλη για κάποιο χρονικό διάστημα. Τις εικόνες αυτές, τις λαμβάνουν χρησιμοποιώντας εφαρμογές χαρτογράφησης της κίνησης, τροφοδοτώντας τις με δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέσω GPS του έξυπνου κινητού τους ή κάποιας wearable συσκευής, καθώς μετακινούνταν στην πόλη.

Κάποια εργαλεία λογισμικού χρησιμοποιούνται για απευθείας εισαγωγή των δεδομένων. Ορισμένα, για παράδειγμα σου στέλνουν μήνυμα στο κινητό ή σου στέλνουν e-mail και σε ρωτάνε εάν έφαγες αυγό σήμερα, αν έχεις κέφια ή αν σου έχουν σπάσει τα νεύρα και άλλα τέτοια… και για το καλό σου πρέπει να απαντήσεις ειλικρινά. Αργότερα μπορείς όλα αυτά να τα δεις σε πίνακες και διαγράμματα.
Υπάρχουν επίσης και εφαρμογές που δημιουργούν ένα κοινωνικό δίκτυο πάνω από κάποια μέτρηση. Μία τέτοια είναι το MyFitnessPal, που έχει 40 εκατομμύρια χρήστες που συμμετέχουν σ’ ένα κοινωνικό δίκτυο γύρω από τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν.
[Η Ψηφιακή Αυτοποσοτικοποίηση]

Οι Έξυπνες Πόλεις, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, θα μπορούσαν αν ήταν υπέροχες τεχνολογίες για την ανθρωπότητα. Όμως, σκεφτείτε πόσο άψογα μέτρα επιτήρησης θα μπορούσαν να είναι (και ήδη είναι), για τις (λίγες) εταιρείες που κάνουν την ανάπτυξη και έχουν τον τελικό έλεγχο. Φυσικά, η Microoft είναι εξαρχής χωμένη και σε αυτό.

Πιο απλά, οι «έξυπνες πόλεις» θα επιβάλλουν την αλγοριθμική τάξη στον offline κόσμο˙ αντικαθιστώντας την μη βιώσιμη επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη του σύγχρονου καπιταλισμού, με τις νέες επιταγές που δεν είναι άλλες από την Επιτήρηση, την Προσαρμοστικότητα και την Διαχείριση.

Ήδη, βλέπετε πως η Microsoft προχωράει συνεχώς σε εξαγορές. Το Skype, το LinkedIn, είναι κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις και το μόνο βέβαιο είναι πως θα υπάρξει συνέχεια με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Για αυτό ακριβώς λέμε, πως το άμεσο μέλλον θα είναι πολύ δυστοπικό και πως θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα αφού ακόμα και οι άνθρωποι που δυσανασχετούν, δεν αντιδρούν αποτελεσματικά, μάλλον μη έχοντας πραγματική συναίσθηση της πλήρους κατάστασης ή ακόμα χειρότερα είναι της (μη) λογικής του «εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω».

Linux ρε κουφάλες [καμπάνια]

Σίγουρα δεν είναι επανάσταση, δεν θα γονατίσει την Microsoft, αλλά θα δημιουργήσει την αμφισβήτηση και την ζωντανή απόδειξη της υψηλής τεχνολογίας χωρίς Microsoft, χωρίς πολυεθνικές. Θα είναι κάτι σαν τις ιδέες που ξεκινάν μοναχικά στην αρχή και στην πορεία βρίσκουν πρόθυμα αυτιά που την διαδίδουν και αυτές όσο πάει επεκτείνονται. Και κάποια στιγμή, γίνονται κτήμα των πολλών και τότε αυτοί τις επιφέρουν, γκρεμίζοντας κάθε τι που υπήρχε και τις εμπόδιζε.

Αυτό που προτείνουμε λοιπόν, είναι η δημιουργία μιας καμπάνιας που θα τρέχει συνέχεια. Με κάποιο ή κάποια hashtags που θα δημιουργήσουμε στα social-media. Με ίδια tags στις σελίδες που γράφουμε για Linux και έχει προς άμεσους αποδέκτες ανθρώπους που δεν χρειάζονται πραγματικά τα Windows, που έχουν αγανακτήσει από αυτά, τόσο σαν εμπειρία χρήσης, όσο και λόγω της επιτήρησης.

Δεν χρειάζεται και ούτε θέλουμε να είναι το osarena ο κεντρικός αποδέκτης αυτού. Μπορούμε, όπως είπαμε, να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ή κάποια hashtags στα social-media. Για παράδειγμα, προτείνουμε το:

#βάλε_linux

Εμείς, στα πλαίσια αυτά, θα ξεκινήσουμε μια σειρά άρθρων, ενσωματώνοντας φυσικά και προηγούμενα, με GΝU-Linux διανομές και λογισμικά που θα βοηθήσουν ανθρώπους από εντελώς αρχάριους μέχρι μέσους Windows users, να κάνουν την μετάβασή τους στο Linux. Όλα μας αυτά τα άρθρα, θα είναι κάτω από αυτό το tag (#βάλε_linux), ώστε να μπορεί να διαμοιραστεί με το σύνολο των άρθρων.

Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε, αν έχετε κλήση στα γραφικά, «προπαγανδιστικές εικόνες» και να τις διαμοιράζετε στα social-media με αυτό το hashtag (ή μπορείτε και να μας τις στέλνετε).

Εμείς ευχαρίστως να προωθήσουμε τέτοια δουλειά, οποιοδήποτε blog κάνει κάτι τέτοιο.

#βάλε_linux λοιπόν!

Advertisements

Σας ακούμε...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: