Από το κοινωνικό μέρισμα… στο λαϊκό ξάφρισμα μέσω Προϋπολογισμού 2018

πηγή: ΜΕΤΑ

Από τον «ταξικό αποστάτη»

Πόσα είπαμε έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους και στους αδύναμα οικονομικά πολίτες ως… κοινωνικό μέρισμα; 1,4 εκατ. ευρώ· επί της ουσίας όμως θα πάρουν τα μισά αφού τα υπόλοιπα θα πάνε στη ΔΕΗ για να μην κόβει το ρεύμα στους πολίτες (που θα το κόβει).

Να πούμε «Μπράβο, κυβέρνηση»; Να πούμε, αλλά να προσθέσουμε και το «που παίζεις καλά το επικοινωνιακό σου παιχνίδι, μέσω των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης και των “παπαγαλακίων”». Και γιατί αυτό; Διότι πολύ απλά θα τα ξαναπάρει πίσω, μέσω του Προϋπολογισμού 2018, ο οποίος κατατίθεται την επομένη Τρίτη στη Βουλή.

Βάσει το νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… 15 νέα δημοσιονομικά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το 2018, τα οποία είναι βέβαιον ότι θα πλήξουν έως θα ισοπεδώσουν τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τα νοικοκυριά.

Τι αφορούν; Καταγράψτε: περαιτέρω αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα, στην ακίνητη περιουσία και τις καθημερινές συναλλαγές εκατομμυρίων φορολογουμένων, αλλά και περαιτέρω απώλειες στα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και άλλων οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού.

Όπως λέει το νέο μνημονιακό ευαγγέλιο – Προϋπολογισμός 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα επιδιώξει να υφαρπάξει μέσω πρόσθετων φορολογικών εσόδων, περίπου 955 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 402 εκατ. ευρώ με αυξήσεις στην άμεση φορολογία και τα 553 εκατ. ευρώ με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους! Και δε θα μείνει μόνον εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: θα επιδιώξει «εξοικονομήσεις» εις βάρος των εργαζομένων και του λαού, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, από περικοπές σε δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα και φαρμακευτική περίθαλψη και με νέες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Για κάντε το λογαριασμό, και θα διαπιστώσετε ότι περίπου 2 δισ. ευρώ θα μας ζητήσει η κυβέρνηση πίσω (ακόμα και από αυτούς που έδωσε το κοινωνικό μερίσμα), προκειμένου να δείξει το… κοινωνικό της πρόσωπο και να κρύψει το ανάλγητο προσωπείο της. Κι αυτό, προκειμένου να ευημερήσουν οι αριθμοί, δηλαδή το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, ύψους 6,6 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).

Μεταξύ αυτών που θα μπουν ως νέα μέτρα ή θα «τσεκουρωθούν»:

  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Θα τεθούν σε ισχύ περαιτέρω αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ μέσω της οποίας δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα στερηθούν ακόμη και 1.400 ευρώ το χρόνο.

  • Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων (αποτέλεσμα η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους)

  • Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του (αποτέλεσμα η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017)

  • Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη

  • Περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών

  • Καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και «αναδιανομή» των κονδυλίων για την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, του επιδόματος φτώχειας δηλαδή

  • Περικοπές στα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για «ανακατανομή» πόρων υπέρ των οικογενειών με 1-2 παιδιά

  • Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης

  • Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, από την 1η-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί).

Εν κατακλείδι, το κοινωνικό μέρισμα θα δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον επόμενο μήνα, θα το πάρει πίσω ξαφρίζοντας τα πορτοφόλια των εργαζομένων, των συνταξιούχων και του λαού.

Και σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται καθαρά η ταξική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Και φυσικά δεν είμαστε εμείς. Είναι οι άλλοι, το κεφάλαιο, οι ολιγάρχες, οι δανειστές, η μαύρη τρύπα του χρέους για το οποίο εργαζόμενοι και λαός δεν ευθύνονται…

Το αφήγημα «έξοδος από τα μνημόνια του 2018» αφορά καθαρά το «παράλληλο σύμπαν» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και… αδιάψευστος μάρτυρας είναι και ο μνημονιακός Προϋπολογισμός 2018.

(προσθήκη από π.κ.) σχετικά κι εδώ:

Μοιράζουν φιλοδωρήματα σ’ αυτούς που συνεχίζουν να καταληστεύουν

Κοινωνικό μέρισμα: Η μεγάλη νεοφιλελεύθερη απάτη

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018: Φορομπηξία, πετσόκομμα κοινωνικών δαπανών, μεγαλύτερο ματωμένο πλεόνασμα


Σας ακούμε...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: