19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων 2019

πηγή: Πελίτι

Το Σάββατο 4 Μαίου 2019 στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στην Π. Ε. Δράμας, από τις 10:30 το πρωί ως της 7:00 το απόγευμα.

Διανομή παραδοσιακών σπόρων από τις 10:30 π.μ -14:00 μμ

Peliti  Olympic Seed Festival 2019 gr

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στη 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας το Σάββατο 4 Μαΐου 2019. Αυτή είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 24 χρόνια Πελίτι (1995-2019).

peliti gi

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι γίνεται παράλληλα με την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων 1-4 Μαΐου 2019. Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων είναι πρόταση του Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στη Χάγη στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 που οργανώνθηκε από το Navdanya International Δείτε τη  Διακήρυξη της 1ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων.

Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές της τροφής, επιστήμονες κ.λ.π από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία,κ.α.

Η 19η γιορτή σπόρων του Πελίτι και η 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr

Peliti logo Greek

Την εκδήλωση υποστηρίζουν:

Περιφέρειακη Ενότητα Δράμας

Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Παρανέστι

Δήμος Παρανεστίου www.paranesti.gr

images

Κ. Π. Ε Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr

images logo foreas

Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης www.fdor.gr

BDE7F398118778C8F647C5F7675755B5

Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας https://www.biologikesagores.gr

ΙΕΡΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣ

Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης (Τουρκία) www.theologicalschoolhalki.com

seedfreedom

seedfreedom.info (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) 

Navdanya

  κίνημα Navdanya  (Ινδία) http://www.navdanya.org

Kokopelli Logo rouge rvb

  Kokopelli  (Γαλλία) http://kokopelli-semences.fr

logo ebid

ίδρυμα Mindful EBID (Γερμανία) http://www.mindfulebid.de/

RMSA

  η οργάνωση R M S A από τις Η. Π. Α.

Το Αφρικανικό Δίκτυο Βιοποικιλότητας στο Πελίτι το 2019

γυναίκες και άντρες απ’ όλο τον κόσμο που είναι ενθουσιασμένει με τη γιορτή σπόρων του Πελίτι και την Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων
 

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από αυτή τη γιορτή εμπνευστικάν οι  αντίστοιχες γιορτές σπόρων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Τουρκία στην Κύπρο και αλλού.

Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες (το 2018 η γιορτή είχε πάνω από 6.000 επισκέπτες) απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δείτε το βίντεο της γαλλική οργάνωσης Kokopelli για τη γιορτή σπόρων του Πελίτι το 2018.


Στη γιορτή κάθε χρόνο φτάνουν συμαντικές προσοπικότιτες του παγκόσμιου κινήματος για την ελευθερία των σπόρων, της γης του νερού. Ενδεικτικά ονόματα από τους διεθνείς επισκέπτες: Δρ. Βαντάνα Σίβα (2013 & 2015). Η Δρ Βαντάν Σίβα έχει χαρακτηριστεί η 7η σημαντικότερη γυναίκα στον πλανήτη, ιδρύτρια του κίνηματος Navdanya από την Ινδία. Ruchi Shroff (2014, 2016, 2017) διεθνής διευθύντρια του Navdanya International. Ο Μισέλ και Τζούντη Φάντομ (2013) Σποροφύλακες από την Αυστραλία http://seedsavers.net/ Η Leonor Fuguet (2013 & 2018) από τη Βενεζουέλα ο Ούγκο Μπλάνκο (2015) από το Περού, Ο Ούγκο είναι ο άνθρωπος σύμβολο για τους αγώνες των αγροτών για την ελευθερία της γης στη Λατινική Αμερική, «γη η θάνατος» ήταν το σύνθημα τους. Η Τζόντη Κομπερίσκη (2015) από τον Καναδά. Η Μπλανς Μαργκαρίνος Ρέη (2015 & 2017) δικηγόρος από τη Γαλλία. Ο Tapsoba Ali De Goamma Μπουρκίνα Φάσο (2017), Baker Creek Heirloom Seed Co από τις Η.Π.Α. (2017) Ο  Ananda Guillet (2018) Διευθυντής της οργάνωσης kokopelli από τη Γαλλια. Η Katherine Dolan από την οργάνωση arche-noah της Αυστρίας (2018), John Caccia (2018) Rocky Mountain Seeds Η. Π. Α. κ.α

Μπορείτε να διαβάσετε ένα Σύντομο Απολογισμό της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε κι εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολύ χαρά στη 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2019 να ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο «πολιτική» εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η γιορτή σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθ’ ένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασίες, τροφίμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κ.λ.π. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη γιορτή (σπόροι, φυτά, φαγητό, μουσική, χορός, ομιλίες, δράσεις κ.λ.π)

Όσοι από σας φέρετε σπόρους, φυτά ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα, θα πρέπει να μας το κάνετε γνωστό ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Αυτή είναι μια βασική αρχή για να οργανώσουμε καλύτερα τη γιορτή.

Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια από την κάθε ποικιλία συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.

37981987 1817227368391798 7315248440974245888 n

Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφεται:

  1. το είδος (Ελληνικά και Αγγλικά)
  2. η ποικιλία (Ελληνικά και Αγγλικά)
  3. η περιοχή καλλιέργειας
  4. το όνομα του καλλιεργητή
  5. ο τρόπος καλλιέργειας

Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα πρέπει να μας ενημερώσουν εγκαίρως μέσα στο Φεβρουάριο του 2019 έτσι ώστε να αναλάβει το Πελίτι τη συσκευασία των σπόρων.

Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό. Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.

Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα προμηθευτούν από τη γραμματεία – αν δεν το έχουν προμηθευτεί – το καρτελάκι συμμετοχής με το όνομά τους.

Η διανομή των σπόρων και των φυτών

Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων είναι από τις 10:30 π.μ -14:00 μμ με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν πέντε κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα πέντε φακελάκια σπόρων. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματά του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών. 

Θυμηθείτε ότι μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακούς σπόρους από το Πελίτι  από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο, διαβάστε τις οδηγίες εδώ.

Το πρόγραμμα της γιορτής:

Διανομή σπόρων στις 10:30 – 14:00 μμ

Επίσκεψη στο σπίτι των σπόρων του Πελίτι 10:30-14:00

Ομιλίες – Εργαστήρια. Έναρξη στις 11 το πρωί.

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά 10:30 π.μ. – 13:30 μ.μ. 

Μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παρανεστίου θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά με κατασκευές, παιχνίδια και άλλες εκπλήξεις!

Σπόροι Πρόσφυγες Μετανάστες Αλληλεγγύη

Παρουσιάζουμε τους κήπους της ελπίδας που γίνονται με τοπικές ποικιλίες σπόρων σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και στην Παλεστίνη και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

viber image

Το τραπέζι της αγάπης13:00 μ.μ.

κοινό τραπέζι για όλους με παραδοσιακές ποικιλίες οσπρίων.

peliti trapezi agapis

Φωτογραφία: Άρης Παύλος

Η ΒΙΟ.ΜΕ πάει στο Πελίτι

Στη 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων 1-4 Μαΐου 2019, χρησιμοποιούμε τα καθαριστικά της ΒΙΟ. ΜΕ. Προστατεύουμε το περιβάλλον και στηρίζουμε μια συλλογική πρόταση.

logo2
paketo2 1

Έθιμα γονιμότητας

peliti 2018

Στις 3μμ θα λάβουν μέρος έθιμα γονιμότητας από τον Πολιτιστικό σύλλογο Παγονερίου Κ. Νευρωκοπίου Δράμας μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας.

Στις 3:30 – 18:00 χωρευτικά και μουσικά δρόμενα.

3:30 – 3:50. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου με τα χωρευτικά του συγκροτήματα.

Τραγουδώντας για την Ειρήνη των λαών.

4:00 – 4:45.

O σύνδεσμος Τραγουδιστών Κύπρου. (Cyprus Songs Association), θα παρουσιάσει τραγούδια από την Κύπρο. Τριάντα (30) μουσικοί και χωροδοί θα τραγουδίσουν Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά τραγούδια.

Τραγουδώντας για το Πελίτι

peliti namaste

Φωτογραφία: Άρης Παύλος

Έκθεση φωτογραφίας

Παρουσιάζουμε αγρότες/σες από όλο τον κόσμο που διασώζουν το δικό τους σπόρο.

peliti ekthesi

Φωτογραφία: Άρης Παύλος

Χαριστικό Παζάρι

peliti xaristiko

Φωτογραφία: Άρης Παύλος,

peliti drasispaidia

Φωτογραφία: Άρης Παύλος

Το Δάσος των ευχών του Πελίτι

Στη γη του Πελίτι υπάρχει και το δάσος των ευχών. Εδώ μπορούν να πάνε μικροί και μεγάλοι. Στο Δάσος των ευχών μπαίνουμε με σιωπή και σεβασμό. Εδώ υπάρχει το δέντρο των ευχών. Όταν φτάσετε κοντά του θα το αναγνωρίσετε από τον χτύπο της καρδιάς σας. Καθίστε ήρεμα στο δέντρο τον ευχών και ζητήστε του ότι θέλετε. Θα πρέπει να είστε μόνο προσεκτικοί στο τι θα ζητήσετε. Γιατί το δέντρο έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας αλλά δεν έχει κρίση τι είναι καλό και τι κακό. Στο δάσος των ευχών κατοικούν και οι νεράιδες που βοηθάνε τα φυτά να μεγαλώσουν. Αν είστε τυχεροί μπορεί να τις συναντίσεται.

Δείτε την ακριβή τοποθεσία της γιορτής

Πείτε μας από πού έρχεστε,

Ενώστε το χώρο διαμονής σας με το Πελίτι, όλοι είμαστε συντονισμένοι και συνδεδεμένοι.

peliti ARI5657

Οργανώνουν εκδρομές

Αφίσα της γιορτής στα Ελληνικά

Αφίσα και κείμενο στα Αγγλικά

peliti 2018

και πολλά ακόμη που θα τα δείτε και θα τα ζήσετε στη γιορτή σπόρων του Πελίτι.

Πληροφορίες:

peliti[ατ]peliti.gr 

Ιστοσελίδα του Πελίτι www.peliti.gr

face book: Koινότητα Πελίτι

Το κανάλι του Πελίτι στο You Tube peliti

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Πελίτι, Τ. θ. 15,Τ. Κ. 66101 Δράμα

Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2019

«Να μας έχει ο θεός γερούς,

πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε

με χορούς κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»

Καλή αντάμωση

Δείτε επίσης

Οι κοντινότεροι χώροι διαμονής

Πως να φτάσετε στο Παρανέστι

Στηρίξε οικονομικά τiς δράσεις του Πελίτι, ευχαριστούμε.

Μέσω PayPal

Με κατάθεση στον Τραπεζικό Λογαριασμό του Πελίτι:

Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

 Δείτε το βίντεο της γαλλική οργάνωσης Kokopelli για τη γιορτή σπόρων του Πελίτι το 2018.

Στείλτε το δικό σας μήνυμα για τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων.

Μήνυμα από τους Γκουαράνι για το Πελίτι και τους ιερούς σπόρους 2018


Σας ακούμε...