Χρονολόγιο Φασιστικής Βίας (1990 – )

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΟΛΟΓΟ

Antifascism Project

http://antifascimproject.blogspot.gr/

Πριν από ένα χρόνο περίπου ξεκινήσαμε να μαζεύουμε υλικό. Προφανώς, ούτε οι ίδιοι είχαμε συνειδητοποιήσει με τι όγκο της πληροφορίας θα ερχόμασταν αντιμέτωποι. Τότε κρίναμε πως η λιστα δεν ήταν έτοιμη να δημοσιοποιηθεί. Το ανολοκλήρωτό της βλέπεις, την έβαλε στον πάγο. Από την άλλη βέβαια, πως θα μπορούσες να θεωρήσεις ολοκληρωμένο κάτι που καθημερινά μεγάλωνε τερατωδώς; Ποτέ δεν είναι αργά.
 
Ουσιαστικά, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο υλικό. Το ζητούμενο ήταν ή εύρεση περιστατικών βιας και τρομοκρατίας με φασιστικά χαρακτηριστικά. Είναι προφανές, πως στον καμβά των επιθέσεων είναι ευδιάκριτη η παρουσία της οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, η επίσημη άρνηση συμμετοχής της Χ.Α. σε ενέργειες τέτοιου τύπου, δεν επιτρέπει την απόδοση άμεσης ευθύνης στην οργάνωση, και γι ‘αυτόν τον λόγο αποτιμώνται ως προϊόντα φασιστικού εν γένει χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα βέβαια, όλοι ξέρουμε πως το συγκεκριμένο μόρφωμα-τερατούργημα (τραμπούκικο ρατσιστικό φασιστικό νεοναζιστικό κόμμα του εθνικού κοινοβουλίου) βρίσκεται ως επι το πλείστον πίσω από από αυτά τα περιστατικά.
 
Χρονική αφετηρία της έρευνας είναι οι αρχές της δεκαετίας του 1990. Θέλαμε να συμπίπτει η περίοδος με το 1993, ετος ίδρυσης της Χ.Α.
 
Στα περιστατικά φασιστικής βίας περιλαμβάνονται τόσο αυτό του Νίκου Τεμπονέρα το 1991 όσο και η επίθεση κατά της Κωνσταντίνα Κούνεβα το 2008. Τα περιστατικά αυτά θεωρήσαμε ότι αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο ως “ηθικοί δείκτες” ή “δείκτες αποκατάστασης της πραγματικότητας”. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τα χτυπήματα-βασανιστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εναντίον μεταναστών, όπως για παράδειγμα στο Α.Τ. Άγιου Παντελεήμονα (κι αν υπάρχει κάποια αμφιβολία επί τούτου, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τα αποτελέσματα στα εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν οι αστυνομικοί στις τελευταίες εκλογές). Όλα τα παραπάνω, οφείλαμε να τα συνυπολογίσουμε στην έρευνα.
 
Στόχος μας να συγκεντρωθουν όλα τα περιστατικά φασιστικής βιας σε ένα ενιαίο κείμενο-ποστ άμεσα διαθέσιμο από οποιονδήποτε στο διαδίκτυο (μπορεί επίσης κάποιος να επισκεφτει το ημερολόγιο επιθέσεων  στο Antinazi Zone, μια προσπάθεια της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη-YRE που εδώ και χρόνια συμμετέχει ενεργά σε δράσεις ενάντια στο φασισμό).
 
Ευπρόσκδεκτα οποιαδήποτε σχόλια ή παρατηρήσεις σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που συλλέχθηκαν. Ευπροσδεκτη και η συνδρομή όλων σε ότι αφορά την περαιτέρω συμπλήρωση ή ακόμα και διόρθωση ή διάψευση πληροφορίας.
 
Όλα είναι προκάλυμμα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες δημοκρατικής νομιμότητας και ελευθερίας λόγου και σκέψης πίσω από τέτοιες οργανώσεις. Είναι το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιούν κι οι ίδιες για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Τονίζουμε ότι οργανώσεις με φασιστικό ιδεολογικό πυρήνα, όπως η Χ.Α., είναι απαραίτητο να κυρηχθούν παράνομες. Ο φασισμός θέλει επίθεση από όλα τα μέτωπα, με κάθε τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα »


Σας ακούμε...