«Η δική μας μελέτη έχει την έγκριση της Outokumpu».
“Έχουμε την έγγραφη διαβεβαίωση της κατασκευάστριας εταιρείας Outokumpu ότι πράγματι αυτό (σ.σ. η μεταλλουργία flash smelting) μπορεί να κατασκευαστεί”.

Αυτά δηλώνει σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός κ. Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.

Η κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας που θα παράγει χρυσό, άργυρο και χαλκό σε καθαρή μεταλλική μορφή από τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Σκουριών της Χαλκιδικής, αποδίδοντας ουσιαστικά φορολογικά έσοδα στα δημόσια ταμεία είναι ο στόχος της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός με το Ελληνικό Δημόσιο και του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός που κατατέθηκε σε εφαρμογή της σύμβασης αυτής. Όπως όμως καταγγέλλει εδώ και δύο χρόνια το «Παρατηρητήριο», η μέθοδος μεταλλουργίας που αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά με την ΚΥΑ 201745/2011 είναι μια ΑΠΑΤΗ η οποία καθιστά αδύνατη την υλοποίηση του στόχου της σύμβασης και οδηγεί το επενδυτικό σχέδιο σε αδιέξοδο [1].

Αποκαλύπτουμε εδώ τι λέει για τα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός η ίδια η κάτοχος της τεχνολογίας flash smelting, η Φινλανδική εταιρεία Outotec (και όχι Outokumpu: η Outotec αποσπάστηκε από την παλιά Outokumpu το 2007 και είναι πλέον μία ανεξάρτητη εταιρεία υπηρεσιών παροχής τεχνολογίας στην εξορυκτική και μεταλλουργική βιομηχανία).